Kıbrıs, kuş göçleri açısından son derece önemli bir konuma sahiptir. Ancak, günümüze kadar kısa süreli çalışmalar dışında kapsamlı araştırma yapılmamıştır. Bu boşluğu doldurmak amacıyla Taşkent Doğa Parkı Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü (KKTC), Derneğimiz (KUÇEDER) ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) arasında iş birliği protokolü imzalandı. İş birliği protokolü kapsamında Kıbrıs’ın ilk Kuş Halkalama İstasyonu Karpaz’da (KKTC) kurularak araştırma ve eğitim faaliyetlerine başlandı.
Dünyada yaklaşık 10.000 kuş türünden %50’ye yaklaşan oranda tür göç davranışı gerçekleştirmektedir. Batı Palearktik bölgede (Avrupa, Batı Asya) yayılış gösteren türlerin Sahra Çölü güneyi Afrika’da kışladıkları pek çok çalışmadan bilinmektedir. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde üreme ve kışlama alanları arasında gerçekleştirilen bu zorlu yolculukta coğrafi engelleri (Akdeniz, Sahra Çölü, yüksek sıra dağlar) aşabilmek amacıyla göçmen türler farklı stratejilere ve göç rotalarına sahiptir. Yapılan çok sayıda araştırmada Batı Avrupa’da İber yarımadası ile İtalya’da güney İtalya, Sicilya ve Malta’nın önemli göç rotalar üzerinde olduğunu ortaya çıkarmaktadır.
Doğu Avrupa kuş göçlerinde Akdeniz’in doğusu önemli bir coğrafi bariyerdir ve Kıbrıs ile Türkiye göçmen kuşların uzun, tehlikeli göç yolculuklarında dinlenme, beslenme ve gizlenmeyi sağlayacak istasyon konumundadır. Bu araştırmalarda kuş halkalama istasyonları önemli sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Boğazkent Uygulamalı Çevre Eğitimi ve Kuş Halkalama İstasyonunda uzun yıllar gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre 17 farklı Avrupa ülkesinden (İskandinavya ülkelerinden Norveç ve Finlandiya dahil) geri bildirim sonuçları, Orta ve Doğu Avrupa popülasyonlarının ilkbaharda Türkiye’nin güneyinde Antalya’dan kuzey ve kuzeybatı istikametinde göçlerine devam ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, İsrail’den (çok sayıda farklı tür ve birey) elde edilen geri bildirim verileri Doğu Akdeniz engeli ile ilgili göç rotaları ve stratejileri hakkında somut sonuçlara ulaşılamasa da ön bilgiler sunmaktadır. Ancak, çok kritik derecede öneme sahip Kıbrıs adasında günümüze kadar kuş göçleri ile ilgili önemli verilerin elde edilmesine olanak sağlayan bir kuş halkalama istasyonu yoktur. Bu bilgiler doğrultusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuş göçleri açısından önemi anlaşılmaktadır. Türkiye’nin güneyinde yer alan Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu (Antalya) ile Kıbrıs arasındaki yakınlık, İsrail halkalı geribildirim verileri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde en az bir olmak üzere kuş halkalama istasyonlarının faaliyete geçmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Doğu Akdeniz ve Doğu Avrupa kuş göçleri ile ilgili eksik bilgilerin tamamlanmasına, uluslararası iş birliği araştırmaların yapılmasına katkı sağlayacak olan bu araştırma merkezlerinin ilki, Taşkent Doğa Parkı Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü (KKTC) öncülüğünde KUÇEDER ve ALKÜ iş birliğinde Karpaz yarımadasında (KKTC) kurulmuştur.








